A-kassa

Att gå med i a-kassan

Alla som är anställda eller som har haft en anställning kan gå med i en a-kassa. Man kan även gå med i en a-kassa som egenföretagare.

Att gå med i en a-kassa innebär att du kan känna dig tryggare eftersom du vet att du vid en olycklig situation där du blir arbetslös ändå får en ersättning som gör att du kan klara dig. Om man inte går med i en a-kassa får man endast ett grundbelopp utbetalad om man skulle bli arbetslös. Vilken a-kassa man ska gå med i beror på vilken bransch du arbetar i och vilken typ av anställning du har. Du som är med i ett fackförbund kan börja med att kontakta dem för att se vilken a-kassa de arbetar med.

Flytt

A-kassan och fackförbund

De flesta fackförbund rekommenderar sina medlemmar att gå med i en viss a-kassa. Det kan vara en som tillhör fackförbundet, som Unionen som har Unionens a-kassa, eller en annan arbetslöshetskassa som fackförbundet samarbetar med.

Man behöver dock inte vara ansluten till ett fackförbund för att vara med i a-kassan – det är två olika organisationer som arbetar med olika saker. En a-kassa arbetar endast med arbetslöshetsersättning.

Om man inte vill ansluta sig till en a-kassa som samarbetar med ett fackförbund finns det även helt fristående a-kassor. Exempel är Alfakassan. Alla som arbetar kan bli medlemmar.

Lärare

Så får du arbetslöshetsersättning

Om du blir av med ditt jobb vänder du dig till din a-kassa. Ersättningen du får avgörs av din inkomst under det gångna året.

A-kassan har ett visst tak för inkomst. Upp till detta tak får man åttio procent av sin lön i ersättning under den första perioden man är arbetslös, sen sänks ersättningen något under nästkommande period.

Så får man ersättning av a-kassan:

  • Vara medlem i en a-kassa.
  • Ha varit medlem under minst 1 år för att få upp till 80 % av din lön, vid kortare medlemskap får man grundersättning.
  • Ha arbetat tillräckligt mycket under det senaste halvåret (minst sextio timmar per månad).
  • Följa a-kassans regler för utbetalning. Det handlar om att skriva in sig hos Arbetsförmedlingen, söka ett visst antal jobb och delta vid aktiviteter och inbokade möten.
Akademiker

Inkomstförsäkring – ett komplement till a-kassa

Om man tjänar över a-kassans inkomsttak kan en inkomstförsäkring göra att man får högre ersättning. Med en inkomstförsäkring kan man få ett högre inkomsttak och därmed högre ersättning om man tjänar mer.

Läs mer om inkomstförsäkring här.