Byta fackförbund

Hur byter jag fackförening?

Om du har bestämt dig för att du inte längre vill vara med i det fackförbund du är medlem i utan istället vill vara med i något annat kan du enkelt byta fackförbund. Vi berättar mer om hur du går till väga:

  • Ta kontakt. Börja med att kontakta det fackförbund som du idag är medlem i och meddela dem att du önskar att avsluta ditt medlemskap.
  • Ansök om medlemskap. När du fått din uppsägning bekräftad kontaktar du det nya fackförbundet som du vill bli medlem i och ansöker om medlemskap där.
  • Betala medlemsavgift. När du sedan betalat din första medlemsavgift är du medlem i detta fackförbund och du har då snabbt och enkelt bytt fackförening!
Bud

Då är det bra att byta fackförbund

Man kan vilja byta fackförbund av en rad olika anledningar. Vi går igenom några av de vanligaste nedan.

Byte av yrkesbana och bransch

Den vanligaste är förstås att man har bytt yrke eller bransch – då är det viktigt att man byter till ett fackförbund som matchar det nya yrket.

Ny arbetsplats

En annan vanligt anledning är att man inte har bytt yrke, men bytt arbetsplats. Olika fackförbund kan vara mer eller mindre aktiva på olika arbetsplatser. Om du kommer till en arbetsplats där ett visst fackförbund är väldigt aktivt är det ofta en god idé att byta till det aktuella fackförbundet.

Bättre medlemsförmåner

En annan anledning till varför man byter fackförbund kan medlemsförmåner. Olika fackförbund samarbetar med olika typer av företag och aktörer – därför ser deras medlemsförmåner olika ut. vanliga medlemsförmåner är: försäkringar, banklån, rabatt på friskvård, rabatt i utvalda butiker och rabatt när man bokar resor och hotell.